Свят

Д-р Абуаси: Ердоган иска да е балансьор между Русия и Украйна заради изборите догодина

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Преди войната със Сирия, Турция имаше много добри отношения с всички. Когато махнаха Давуд Оглу, който е инженерът на онази външна политика, дойде Ердоган с идеологическа външна политика. Направи добри отношения с мюсюлманските братя и успя да развали отношенията със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет. Започна напреженние с Гърция. В същото време искаше да прави баланс между Русия и Щатите.

Това каза в интервю за Euronews Bulgaria директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси.

По думите му, след опита за преврат, ако е било преврат, който стана в Истанбул преди години, Ердоган е започнал да установява еднолична власт в Турция, което породи критики от западните държави. След това той тръгна към Москва. Купи ЕС400, което създаде напрежение със САЩ. Всички помним после как изнудваше Европа с бежанската вълна. Приближи отношенията с Иран, въпреки че воюват със Сирия. Тази политика, която създаде Давуд Оглу за нула врагове, Ердоган на един етап я направи нула приятели, каза д-р Абуаси.

Сега през 2023 г. има президентски избори в Турция. В същото време има сериозна икономическа криза, инфлацията стигна рекордни нива, лирата се срина с 300%. Той усети, че ако продължава ситуацията по този начин, може да изгуби тези избори и затова направи обратен завой.

В отношенията между Русия и Украйна, Ердоган иска да спечели от ролята си на балансьор. Той отказа да се включи към санкциите срещу Русия, а в същото време продава самолети на Украйна. Но казва това е търговия, не е политика, което е смешно, разбира се. В същото време той не може без Русия - прави ядрена централа с Русия, два газопровода. Русия е голям играч в Сирия, а там той има големи интереси. Иран също е голям играч в Ирак, а той и там има интереси. Затова беше срещата в Техеран на тази тройка преди няколко дни, на която подписаха много икономически договори, допълни д-р Абуаси.

Той изрази скептицизъм по въпроса дали сделката за износа на украинското зърно може да даде началото на мирни преговори между Русия и Украйна с помощта на Турция.

Първо - този договор е за 120 дни. Но той има и друга част, за която в момента не се говори - махането на санкциите срещу руските кораби. И ако Русия не получи това, няма да се учудя, ако спре да изпълнява този договор. Както Ердоган направи с Финландия и Швеция, каза д-р Абуаси.

По повод изхода на войната в Украйна, той заяви, че Украйна не е способна да победи Русия.

Това ще се види в момента, в който Щатите и НАТО решат, че не искат да водят война с Русия и спрат оръжията, които се дават на Украйна, за да има съпротива. Самата съпротива не е решение, въпреки че може да има ефект на масата за преговори. Другият момент е, че всички са наясно, че Русия не използва пълните си възможности в Украйна. Самият Путин не иска Украйна да същестува. Според мен това е целта му. Или ако съществува да стане като провинция на Русия. Не вярвам, че украинците могат да приемат такова нещо при каквито и да е условия.

 

Затова Путин залага на това, което ще се случи тази зима - криза в Европа, може да има бунтове в различни държави и сваленни правителства. Тоест Европа да мисли, че подкрепата на Украйна не си струва.

Другото е да отслабне украинската съпротива през зимата - Русия винаги побеждава през зимата, каза д-р Абуаси.

Убийството на Заркауи няма да има особен ефект върху Ал Кайда, тъй като организацията е загубила своята мощ отдавна. Активните й членове са преминали в Ислямска държава. Затова и д-р Абуаси не очаква да има някави реакции.

Вижте цялото интервю във видеото.