Европа

Експлозии до границата на Украйна с Полша

От Георги Колев Георги Колев Редактор


Русия е унищожила склад за чуждестранно оръжие близо до град Лвов в рамките на рядък удар по Западна Украйна, съобщава военното командване. Обстрел и експлозии е имало и в град Николаев в Южна Украйна.
Две експлозии избухнаха близо до западната граница на Украйна с Полша, която е член на НАТО. Руска ракета е поразила украински военен обект в района на Червоноград, съобщиха от администрацията на Лвовска област. Руската армия е изстреляла осем ракети по Украйна от бомбардировачи с далечен обсег на действие над Каспийско море.

В средата на март Русия удари военната тренировъчна база в Яворов, на около 20 км от границата с Полша. Тогава бе съобщено за най-малко 35 убити войници.

Руското военно министерство съобщи, че е унищожило и 4 склада, съдържащи ракети, артилерийско оръжие и боеприпаси в южната област Николаев и източната област Донецк. През последните седмици украинската армия, подкрепена от доставките на далекобойна артилерия, доставена от Запада, се опитва да проведе контраофанзива, за да си върне южната област Херсон. От началото на руската инвазия са загинали над 130 цивилни, съобщи кметът на Николаев.

 

Като цяло трябва да кажем, че по време на цялата война само 21 дни не сме били под обстрел. Общо 131 цивилни граждани, включително едно дете, загинаха в Николаев от вражеския ракетен и артилерийски обстрел. Също така 590 души са били сериозно ранени, седем от които са били деца. Нанесените на града щети, които могат да бъдат изчислени, към момента се оценяват на 758 млн.

Олександър Сиенкевич, кмет на град Николаев

Николаев е южен пристанищен град, донякъде наравно с Одеса, и е разположен на Черно море. През април руснаците заявиха, че искат да контролират не само Източна, но и Южна Украйна. Превземането на Одеса и Николаев в южната част на страната би им осигурило контрол над цялото черноморско крайбрежие. Това ще осигури и сухопътен коридор към отцепилата се молдовска област Приднестровие.

Русия превзе обширни територии в Южна Украйна през първата фаза на инвазията, започнала на 24 февруари. Сега Украйна обещава да проведе мащабна контраофанзива, за да си върне териториите и използва западни оръжия с голям обсег на действие, за да удари руските линии за доставки. Киев съобщи, че си е върнала 53 населени места в окупираната в по-голямата си част от Русия Херсонска област.