Спорт

Александър Везенков и Сакраменто Кингс са пред раздяла

От Euronews България Euronews България
Vezenkovtwitter

Звездата на българския баскетбол Александър Везенков и Сакраменто Кингс са пред раздяла. Според информация на един от водещите баскетболни журналисти в Европа - Матео Андреани, "кралете" ще се опитат да трансферират крилото в друг отбор по време на летния трансферен прозорец.

Ръководството на Кингс е информирало Везенков, че той не е в плановете на клуба за следващия сезон. Приоритет на двукратния Спортист номер 1 на България обаче ще е да остане в НБА, намирайки си друг тим за новата кампания.

Крилото подписа през миналата година тригодишен контракт със Сакраменто на обща стойност почти 20 милиона долара. Първите две години от него са гарантирани, докато третата е решение на клуба, който държи правата на баскетболиста. Това означава, че за да направи Саша свободен агент, Сакраменто ще трябва да му изплати цялата заплата от над 6,5 милиона долара.

Везенков, който през август ще навърши 29 години, приключи първата си кампания в Националната баскетболна асоциация. Той изигра 41 мача, в които записа по 5,5 точки, 2,3 борби и 0,5 асистенции средно на мач. Българинът показа и доста добра стрелба от тройката, реализирайки 37 процента от опитите си от далечна дистанция.

Той обаче така и не получи доверие от старши треньора на тима Майк Браун, като за целия сезон играеше средно по 12.2 минути. Освен това, през втория полусезон носителят на приза за Най-полезен играч в Евролигата за 2023-а получи тежка контузия на глезена, която го извади от игра за около 2 месеца.