Европа

Падат маските на летищата и в самолетите в Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Virus Outbreak Europe Air Travel 22131341327864 На борда на самолет. Снимка: AP

След двегодишни драстични мерки по летищата, стана ясно, че отпада изискването за задължително носене на маските по аеропортите и в самолетите в Европа. Решението влиза в сила от 16 май, по препоръка на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Въпреки това маските за лице остават „една от най-добрите защити“ срещу COVID-19, се посочва още в съобщението.

 

За пътниците и екипажите това е голяма стъпка към нормализацията на въздушните пътувания. Пътниците обаче трябва да имат отговорно поведение и да уважават избора на другите около тях.

Патрик Кай, изпълнителен директор на Eвропейски център за профилактика и контрол на заболяванията

В тази връзка на уязвимите пътници и хората със сериозни заболявания се препоръчва да продължат да носят маска. А към всички останали се отправя апел да се спазват мерките за дистанция в закритите зони. След като правилото бъде премахнато, отделните авиокомпании ще продължат да могат да прилагат собствените си изисквания.В същото време френското правителство обяви, че от понеделник хората вече няма задължително да носят маски на лицето в обществения транспорт. Това става на фона на облекчаването на ограниченията за коронавирусите в целия блок. 

 

От понеделник, 16 май, носенето на маски вече няма да е задължително във всички обществени превозни средства в нашата страна. Не е задължително, но е препоръчително. Защото това е част от глобалната ни стратегия за постепенно намаляване на мерките и ограниченията в нашата страна, тъй като епидемичната ситуация се подобрява.

Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция

Носенето на маски за лице вече няма да е необходимо в метрото, автобусите, влаковете и вътрешните полети, но те все още ще се изискват в болниците и старческите домове, каза Веран. Здравният COVID пропуск ще остане задължителен поне до това лято.Броят на пациентите в болница също постоянно намалява през последните седмици. Тази седмица френските власти съобщават за около 40 000 потвърдени случая на COVID-19 средно всеки ден - с 30% по-малко в сравнение с миналата седмица.Франция отмени повечето ограничения през март.