Култура

Документалният филм "Да летиш с плавници“ открива Фестивала на европейските филми

От Euronews България Euronews България

Европа - винаги млада и креативна – под това мото днес в София се открива Фестивалът на европейските филми, организиран от Полския културен институт и Посолството на Полша у нас. В присъствието на представители на дипломатическия корпус и други официални лица ще се завърти и първата лента.

Това е документалният филм "Да летиш с плавници“ за световноизвестния художник Алцек Мишев, който от над 50 години живее и работи в Италия. През 70-те той е поставен от критиците, заедно с Кристо, в топ 30 на европейския авангард, а в родината му почти никой не е чувал за него.След 50 години отсъствие от родната сцена, той се връща с изложба у нас през 2019-та, а филмът проследява завръщането му към детството и младостта.

Чрез филма ставаме свидетели на съкровените срещи на художника с някои от най-добрите приятелите от младостта му като Светлозар Игов, Михаил Неделчев и Кирил Кадийски. Съсценаристи са режисьорката Мария Аверина и журналистката Мариана Светославова.

Продуцент е Мартичка Божилова, Агитпроп. Oператори са Георги Богданов, Борис Мисирков, а музиката е дело на композитора Петър Дундаков

Филмовата програма е до 26-юни и е със свободен вход на лятната сцена в Борисовата градина.