Общество

Д-р Неделчо Тотев: Няма средства за 25% увеличение на заплатите в здравния сектор

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева събира днес Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. Целта е да бъде обсъдено сключването на нов Колективен трудов договор, но в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев заяви, че не е получил покана за заседанието.

Той определи това като пореден прецедент, защото има правилник за работата на Отрасловия съвет и по време на последното заседание от Сдружението на общинските болници са излезли със становище, че ще се изготви анализ, за да не се противопоставят работодателски срещу синдикални организации.

Искам да подчертая дебело един факт – синдикатите не са фактор, който определя заплати, те не дават заплати. Те даже не ги осигуряват. Ние, работодателите, също не даваме заплати, ние само разпределяме финансовия ресурс, който постъпва в лечебните заведения.

д-р Неделчо Тотев, Сдружение на общинските болници и директор на болницата в Чирпан

Д-р Неделчо Тотев обясни, че не е против предложението за 25% увеличение на заплатите, предложено от синдикатите, но когато зад такова предложение стоят реални цифри. Той определи това предложение като абсурдно, защото такива средства няма.

Според Петя Недкова от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, разговорът за финансиране на здравеопазването е закъснял и е трябвало да се случи много отдавна.

Финансовият ресурс трябва да идва по определени критерии към определени лечебни заведения, но това не се случи и в момента няма медицински сестри, ние сме на едни от последните места в Европейския съюз по брой на медицински сестри. Водещо беше заплащането, но сега вече водещо е, че те са пренатоварени и са прегорели от прекалено много работа.

Петя Недкова, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи

Петя Недкова обясни, че в ЕС една медицинска сестра получава средната работна заплата за страната. При нас средната работна заплата е 2200 лв., но медицинските сестри и професионалистите по здравни грижи у нас получават 34% под средната работна заплата.

Целия разговор вижте във видеото.