Добро Утро, Европа

Геновева Петрова, "Алфа рисърч": Президентът даде знак за промяна на геостратегическите приоритети

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Прави впечатление амбицията от страна на държавния глава за преструктуриране в държавата - на икономически интереси, на политически пластове и промяна на геостратегически приоритети.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

Чухме много категорични послания от президента при назначаване на правителството, поставяйки първи приоритет недопускането на България във война, което е негово послание от месеците, в които в страната се обсъждаше подкрепата на България с оръжия за Украйна. Това е категоричен и ясен знак към служебното правителство, да не разсърдваме Русия, каза Петрова.

 

Важни послания имаме и в назначенията в определени сектори, които се превърнаха в поле на най-остро противопоставяне между президент и правителство - енергетика, отбрана, икономика, регионално развитие. Постът военен служебен министър се заема от неговия най-близък секретар. Служебният министър на енергетиката е експерт по преструктуриране на компании - тук сигналът е да се даде началото на една много различна и нова посока.

Геновева Петрова, "Алфа рисърч"

По думите й, всичко това показва, че приоритетите са далеч над ангажимента служебното правителство да прекара страната през двата месеца до изборите. За назначаването на уволнения от Нинова бивш шеф на "ВМЗ-Сопот" за служебен министър на икономиката, Петрова не се ангажира да каже дали това е търсена провокация, но определено е породило такъв ефект. Това е послание към настоящото ръководство на БСП от една страна и индикатор за друга амбиция на президента - да постави началото на консолидиране на една по-широка лява, русофилска част от политическия спектър. Тя надхвърля БСП и включва други порруски ориентирани формации, включително и радикални като "Възраждане". Посланието е, че може би президентът би се позиционирал като лидер на една голяма русофилска общност, допълни Петрова.

 

След изборите ще имаме коренно различна политическа ситуация и тогава в зависимост от действията на политическите партии ще влезем в нов цикъл от избори или ще се формира ново мнозинство за управление. Картината е абсолютно неясна. От 20 г. наблюдаваме общественото мнение и с такава ситуация не сме се сблъсквали до момента. Тя е пряко отражение на политическата конфронтация и поляризация.

Геновева Петрова, "Алфа рисърч"

Според нея, неотиването до урните е резултат от разочарованието от политическите партии.

Към днешна дата се очаква около 7 партии да влязат в новия парламент - ГЕРБ, ПП, БСП, ДПС, ДБ, "Възраждане" и "Български възход". ИТН са леко под прага от 4%. Не очакваме през кампанията да се получи обрат, въпреки че техните избиратели са много емоционални. Много е важно в какъв формат ще се явят на изборите политическите сили, защото в момента ги измерваме така, както са се явили на последните избори. Но се говори за различни варианти на коалиции, което е фактор, който може много да повлияе на крайния резултат, каза Петрова.

Вижте цялото интервю във видеото.