Общество

Проф. Долашка: Важно е да носим маски, за да предпазим и нас, и другите

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

От утре в София с маски на закритите обществени места. Мярката се въвежда заради увеличените случаи на заразени с COVID-19. В студиото на "Добро утро, Европа" по Euronews Bulgaria проф. Павлина Долашка от Института по органична химия с център по фитохимия към БАН обясни защо е толкова важно да носим маски.

 

Проф. Павлина Долашка:

В Германия през юли всички хора бяха с маски – в университета и в автобусите. Аз ги попитах защо (след като е топло, вирусът не се развива така) и те ми обясниха, че има първи случаи и те действат превантивно. Лекарите вече знаят как да се третират хората, заразени от вируса, има ваксини, които в някои случаи действат, в други – не, всичко е индивидуално. Но превантивното предпазване на хората е най-важно. Нека по-добре ние да се предпазим, отколкото след това да отидем да се лекуваме.

През последните две години ние проведохме много анализи, защото ние имаме щастието да сме в Центъра по компетентност за чисти технологии, където имаме най-съвременната апаратура. Изследвахме активния въглен, изследвахме пропускливостта на маските и подобряваме непрекъснато качеството им. Вече е доказано, че въгленът привлича както бактерии, така и вируси. Но няма как вирусът да проникне през всички тези слоеве въглен, които са в маската.

Тези маски (FF) са 100% - няма как да проникне вирусът.

Маските са най-добрия вариант за предпазване. И по-добре да дадем 30-40 лева за 3 маски и да се предпазим, отколкото да отидем в болница и след това да се лекуваме с антибиотици и тези тежки терапии.

В градския транспорт една част от младите хора са с маски, други демонстративно не носят. Това не е начина да бъдете забелязани.

Маската се поставя, за да предпазите хората около себе си. Вие не знаете дали не сте приносител на този вирус. А другите хора може да са по-чувствителни.



Цялото интервю вижте във видеото.