Общество

Хиляди почетоха Христо Ботев на връх Околчица (Обновена)

От Euronews България Euronews България

България почита днес паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на Отечеството. Близо 1800 души извървяха по пътя по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан, където е организирано и всенародното преклонение пред паметта на героите.

148 години след героичната гибел на Христо Ботев във Врачанския балкан, тук сред величествената му природа и стръмните склонове хиляди родолюбци от цялата страна, които потвърждават думите, издълбани на камъка на лобното място на войводата, "Сбъдна се пророчеството твое - жив си ти".

Официалната програма на всенародното поклонение на Околчица започна с молебен за България, прозвуча Ботевият стих "Елегия". Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуй до връх Околчица. В него участваха рекорден брой участници  - 1800 души, сред които над 1400 ученици от цялата страна.

Кметът на Враца Калин Каменов призова да не забравяме никога Ботевите думи, че големите дела се вършат от малките хора. В словото си заместник председателят на народното събрание Росица Кирова каза, че Ботев е огнената стихия на българския XIX век и Ботев е името на българската свобода и призова да бъдем достойни и "нека да изберем и да бъдем достойни за пътя, който Ботев ни завеща".

Служебният премиер Димитър Главчев само припомни Ботевия стих "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" и изрази дълбокия си поклон пред делото на всички национални герои и на поета-революционер.

Вижте още във видеото.

 

В Борисовата градина в столицата  се проведе тържествена церемония по случай 148-годишнината от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България. Този ден е свят, важно е да възпитаваме децата си в любов към историята и героите, заявиха участници в шествието.

Вижте подробности:

 

 

По традиция точно в 12 часа с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути отдадохме почит към паметта на героите. 

С тържествена заря проверка снощи във Враца почетоха паметта на геройски загиналите за свободата и независимостта на България.

Стотици жители и гости на града изпълниха централния площад. В тържествения ритуал взеха участие военнослужещи от 10-ти механизиран батальон. В знак на почит пред паметника на поета бяха поднесени венци. Сред гостите на митинга бяха президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев. Всяко време ражда своите неповторими личност, каза държавният глава в словото си и описа Ботев, като огненият дух на българската революция.

Със светлинно шоу с дронове в небето дадоха началото на традиционните Ботеви дни във Враца. Ликът на поета Христо Ботев изгря на височина около 120 метра от земята. Над 200 дрона разположени на централния площад в града изобразиха още кораба "Радецки" и връх Околчица.  Четири месеца е отнела подготовка за 12-минутното светлинно шоу.

Отново сирени за Ботев в Чикаго на 2 юни.

Годишнината от гибелта на Христо Ботев  се отбелязва в САЩ от 2014 г.  Няколко хиляди българи се събраха на събитието, организирано от "Братство хайдути". България и героите са в сърцата ни, където и да се намираме по света, заяви в словото си президентът на братството Никола Масларски. Споменът за Христо Ботев и всички национални герои  няма да избледнее, категорични са сънародниците ни. 

Официално денят се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола паметта на Ботев  е почетена в присъствието на все още живи негови четници. 

 

 

Ботев е гениален. Съвременните българи сме длъжници, днес много малко хора биха оставили всичко и посветили живота си в защита на това, в което вярват. Коментарът направи в "Добро утро, Европа" историкът проф. Христо Матанов. Той е категоричен, че семейството е основното, което трябва да възпитава децата в дух на преклонение.

Разговорът с проф. Христо Матанов и Денис Танжу, мениджър в компанията за дронове, организирала светлинното шоу във Враца, вижте във видеото: