Общество

Марио Бързачки: Масово по плажовете се назначават необучени спасители

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Няма трагични инциденти с удавяния това лято. Въпреки това плажуващите трябва да са предпазливи защото след Илинден морето се обръща. 

"Най-опасни са плажовете, които са обърнати на север", каза в студиото на "Добро утро, Европа" по Euronews Bulgaria Марио Бързачки, експерт от дирекция “Водно-спасителна служба”. Такъв е например плажът на ММЦ край Приморско.

Той алармира и за друга опасна тенденция - на плажовете концесионерите масово назначават спасители, които не са обучени за това. 


Още от Марио Бързачки:

Плаж „Корал“, който наскоро бе обявен за защитена територия, е пълен с туристи, а няма нито един спасител, който да бди за тях. Очаква се обществената поръчка за назначаване на водно-спасителна служба да започне в началото или в средата на август.

Водата не е нашата естествена среда. Ако на сушата ни се случи нещо и можем да изчакаме помощ, във водата това не може да стане.

На годишна база сме под 100 случая на удавяния. Една огромна част от тях са във вътрешността на страната, където са неохраняемите водоеми. В европа сме на едно от челните места по минимален воден травматизъм. Нашата страна е изключителен лидер във водно-спасителната дейност.

Обучението по плуване куца. Плувният басейн е скъпо съоръжение и много хора не знаят и не могат да плуват, а смятат водата за нещо безопасно.

„Мъртви течения“ винаги могат да се появят. „Мъртво течение“ се нарича това течение, за което няма причина да го има. То не е мъртво, защото ще те умъртви, въпросът е човек когато усети, че не може да излезе към брега по права линия, защото водата му пречи, да не се панира, да не се плаши и да не тръгва да се бори с нея като в тренажор. Трябва да се обърне настрани и да усети къде е по-слабо течението и къде ще има възможност със своите сили и плувни умения да напредва. Но в никакъв случай това течение няма да го вкара примерно в Одеса или в открито море.Цялото интервю вижте във видеото.