Политика

В Министерството на външните работи се състоя церемония по предаването и приемането на поста между Теодора Генчовска и Николай Милков

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 08 03 091447 Снимка: Пресцентър МВнР

В Министерството на външните работи се проведе церемония по предаване и приемане на поста между досегашния министър Теодора Генчовска и новоназначения служебен министър на външните работи Николай Милков.

 

Двамата подчертаха нуждата от приемственост и последователност в действията и позициите на Министерството на външните работи, което по думите им е изградило сериозни традиции в защитата на националните интереси.

 

Николай Милков поздрави Теодора Генчовска за постигнатия напредък в отношенията между Република България и Република Северна Македония, като двамата се обединиха около позицията, че България трябва да провежда достойна външна политика с откритост към обществото.

 

„Основен приоритет пред служебното правителство е организацията на изборите.  Процесът няма да бъде лесен и нямаме право на грешка“, подчерта министър Милков. По думите му усилията и работата ще бъдат фокусирани и върху справянето с комплекса от кризи и приноса, който Министерството на външните работи може да даде в това отношение. За тази цел ще се използват колективните подходи на взаимодействие с нашите партньори и съюзници. “Ще работим за приобщаването на Западните Балкани към Европейския съюз, както и за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в Шенген”, посочи още Николай Милков. 

 

Теодора Генчовска направи преглед на постигнатото в рамките на нейния мандат, изказа благодарност към служителите на МВнР за техния изключителен професионализъм и пожела успех на новия министър.