Култура

Екатерина Костова: Новият ми роман „Време. Кръв. Пясък.“ се роди от един сън на проф. Светлозар Игов

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Тази книга се е родила от един сън на професор Светлозар Игов. Тя затова е и посветена на него.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ продуцентът на сутрешния блок на Euronews Bulgaria Екатерина Костова относно новия си роман – „Време, Кръв, Пясък.“ Книгата е историческо фентъзи за Гражданската война в Испания. Тя е вдъхновена от сън на професор Светлозар Игов и е посветена именно на него.

„Бях се върнала от Испания. Там живеех със семейството си почти две години. Един ден той ми се обади и ми казва трябва да се видим. Това веднага ме изстреля в неговия кабинет в Пловдивския университет на последния етаж. Отидох при него и той ми каза, че знае коя ще е следващата ми книга. Зарязвай всичко, което правиш и започвай да пишеш“, разказа Катя.

Постепенно се раждаше в мен някаква идея. Оказва се, че близо 400 българи са били там, участвали са в сраженията. Много голяма част са станали жертви, но се оказа много трудно да си намеря история на такъв човек – пълнокръвна история.

Екатерина Костова – продуцент, журналисти, писател

„Това е мой герой от предишен роман „Свети Никола от залива на подковата“. Всъщност този роман сякаш е усещал, предчувствал, че ще има развитие нататък с героя си, защото завършва с отворен финал“, каза още тя.


Целия разговор вижте във видеото.