Европа

Русия с офанзива в Източна Украйна, удари болницата в Миколаев

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Продължава руската офанзивата в Източна Украйна. През нощта Москва нанесе удари и на юг - в района на Миколаев. Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Русия използва атомната електроцентрала "Запорожие" като “щит”, откъдето атакува украинските сили. От Москва отхвърлиха обвиненията.

Болница в южния украински град Mиколаев беше обхваната от пламъци след руска атака. Кметът на града я нарече "циничен тероризъм от страна на руските войски" - като добави, че травматологията няма да може да работи в обозримо бъдеще. След нападението пред болницата остана огромен кратер. 

Обстрелът продължава и Донецк - в Бахмут артилерийски огън принуди жителите да избягат от един от последните големи градове, които все още са под украински контрол в региона.

В Харков местните се редят в жегата за храна. Местните власти предупредиха хората да не стоят на опашки, тъй като това може да ги изложи на целенасочена руска атака. Но за много от тях рискът от глад е много по-голям.

 

Хората не мислят какво може да се случи, защото просто искат храна. Дори когато наблизо има обстрел, никой не си тръгва.

Максим Гридасов, доброволец 

Междувременно в окупирания Херсон руски инженери се опитват да поправят основния мост към града, който беше повреден от украински обстрел.

Руската държавна телевизия разпространи кадри от съоръжението, което Москва нарича импровизиран понтонен ферибот, за да може местните да доставят храна през река Днепър.