Общество

Проф. Минеков: Надявам се да продължа промяната

От Euronews България Euronews България
8339 Ceremonia Priemstvenost Снимка: Министерство на Културата

На кратка церемония по приемственост днес, 2 август 2022 г., в Министерството на културата новият министър на културата проф. Велислав Минеков пое поста от досегашния Атанас Атанасов. На събитието присъстваха представители на  политическите кабинети на Атанас Атанасов и на проф. Велислав Минеков, както и директори на дирекции в културното ведомство.

 

 „Връщам се на място, което ми е известно – с всички притеснения, на които съм способен, но се надявам да продължа промяната.”, сподели проф. Минеков.  

 „Сякаш беше вчера, когато бяхме в същата стая, може би това е един добър пример за това как колелото се върти и никога не знаеш какво ще се случи на следващия ден. Днес е специален ден по много причини. Това, което искам от сърце да кажа, е, че пожелавам успех на проф. Минеков. Аз вярвам, че той е искрено добронамерен и иска да се бори за една по-добра среда. Аз и моят екип направихме каквото можахме, за да може който и да беше след нас, да му е една идея по-леко. Надявам се, че е така, направили сме го с чисти сърца и Ви пожелавам наистина да довършите тази работа” - с тези думи Атанас Атанасов се обърна към своя наследник.

 

 „Продължавам по същия начин, без никаква разлика. Но ми се иска да се случат моите добри намерения. В близките дни ще дам пресконференция, ще Ви кажа за какво става дума като добри намерения. Някои злини няма да забравя, Вие знаете, досещате се за какво става дума. Но важното ми е да се случи всичко онова, което трябва да подпомогне националната култура, трябва да бъде в помощ на всички, които по някакъв начин са свързани с Министерството, чакат нашата помощ. Задава се тъжно време. Не знам как ще оцелеем, отново започват новите правила по Ковид. Вероятно се задава и енергийна криза, представете си какво ще се случи в държавните и национални институти при една такава криза. И периодът ще бъде много тежък, с много сложни решения. Естествено, знам за финансовата нищета на Министерството, от министъра на финансите ще изисквам непрекъснато помощ, иначе няма да оцелеем. Трябва да се направи на всяка цена, времето е много тежко. Живот и здраве, ще има избори през м. октомври, но след това идва зимата и не завиждам на този, който ще дойде на това място през зимата, ще бъде подложен наистина на голямо изпитание.”, категоричен бе министър Велислав Минеков.

 Спазвайки дългогодишната традиция, Атанас Атанасов символично предаде на новия министър на културата проф. Велислав Минеков фототипно копие на преписа на прочутата Манасиева хроника, която традиционно си предават министрите на културата.