Музика

ERIDAN с нов албум и заявка за горещо концертно лято

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Рокаджиите от ERIDAN с два нови сингъла и обещание за четвърти албум и горещо концертно лято. Подробности разказаха в ефира на Euronews Bulgaria Димо Тодоров, Иво Икономов и Тони Иванов.

 

В студиото на „Добро утро, Европа“ музикантите си спомниха за създаването на групата през далечната 2001 г. Тогава записват първите си авторски парчета, но нещата не потръгват. Следва първото клубно участие с кавъри на велики рок хитове и групата предизвиква фурор. Започват нови участия и авторската музика остава на заден план.

„В един момент осъзнахме, че не може да се кара само с кавърверсии. И решихме отново да влезем в студио и да запишем няколко авторски песни. Записахме брутални хеви метал парчета“, разказа китаристът на ERIDAN Димо Тодоров.

В канала на групата в Youtube вече могат да се чуят първите две песни от новия четвърти албум – „Завръщане към миналото“, но без видеоклипове.

„Направата на един видеоклип, знаете, изисква много средства... Предпочитаме да се срещаме с хората на живо. Предпочитаме да свирим на живо, там е нашата сила“, смята Димо.

„Идеята на целия албум така се получи, че е завръщане към детските спомени, към хубавия живот, детското безгрижие. И за мен беше леко носталгично, да не кажа повечко. Текстовете са леко минорни, но в тази част от живота много ме радват тези неща и ми тежат. Трябваше да го изразя чрез музиката, защото музиката е душата на един музикант. Ти го правиш, изливаш си душата. Ако не го правиш това, е лицемерие“, сподели Иво Икономов за посланието на новия албум.

„Най-важното за мен, което трябва да има един певец и артист, и мисля, че съм го постигнал, е да има собствен почерк“, подчерта соло вокалът Тони Иванов. Той допълни, че в момента тече усилена работа в студиото, а целият албум ще излезе през есента.

„Рок музиката, като цяло, не е българска музика. Тя не е измислена по нашите географски ширини. Нормално е да сме се учили от някого, да имаме кумири. Но с течение на времето се научихме, че трябва да бъдем себе си, защото това е важното“, отбеляза Димо.

През лятото групата ще свири по фестивали и ще се завърне към клубните участия. Престоят и концерти с Рони Ромеро, Робин Маколи и Джони Джоели.

 

Цялото интервю вижте във видеото.