Цвят

„Анора“ на Шон Бейкър спечели „Златната палма“ в Кан

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

"Анора" на американския сценарист и режисьор Шон Бейкър, комична, но опустошителна одисея за една проститутка от Бруклин, която се омъжва за сина на руски олигарх, спечели голямата награда "Златна палма" на 77-я международен филмов фестивал в Кан. Победата бележи нов връх за Бейкър, режисьор на независимия филм "Проектът Флорида". Победата му е първа за американски режисьор след Зпатната палма за Терънс Малик за "Дървото на живота" преди 12 години.

Голямото желание на победителя е да продължи да се бори, за да запази киното "живо" там, където му е мястото – в киносалоните.

Ще продължа моята борба да поддържам киното живо. Да го върна в киносалоните, защото светът има нужда да си напомня, че гледането на филми вкъщи, докато скролвате съдържание на телефона си, отговаряте на имейли и им обращате внимание наполовина, това просто не е начинът – въпреки че някои технологични компании биха искали да мислим така.

Шон Бейкър – режисьор, носител на "Златна палма"

Голямата награда на фестивала – Гран при – бе присъдена на "Всичко, което си представяме като светлина" на индийката Паял Кападия.

Иранският режисьор Мохамад Расулоф си тръгна със Специалната награда на фестивала за своя филм "Семената на дивата смокиня". Дни преди началото на фестивала той оповести своето бягство от Иран, където беше осъден на 8 години затвор.

Филмът на Расулоф, в който има реални кадри от демонстрациите в Иран през 2022-2023 г, канализира репресиите на режима в Техеран в семейна драма.

Музикалната комедия "Емилия Перес" на Жак Одиар заслужи две отличия – наградата на журито и за женски актьорски ансамбъл – за Селена Гомес, Зоуи Салдана, Адриана Пас и транссексуалната Карла София Гаскон.

Приза за мъжка роля заслужи американецът Джеси Племънс за ролята си във филма "Видове доброта" на Йоргос Лантимос.

За режисура бе отличен португалецът Мигел Гомеш за филма "Голямата обиколка".

Джордж Лукас бе отличен с почетна "Златна палма" за цялостен принос към киното, а наградата му бе връчена от неговия приятел и съмишленик Франсис Форд Копола.