Европа

САЩ наложиха визови ограничения спрямо представители на грузинските власти

От Euronews България Euronews България

Американските законодатели се опитват да убедят грузинското правителство да не приема спорния "руски закон", познат и като закона за "чуждестранните агенти. Законодателството изисква от медийни и неправителствени организации да се регистрират като „преследващи интересите на чужда сила“, ако получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина. Този закон, чиято цел според правителството е да насърчи прозрачността на чуждестранното влияние, беше приет наскоро от грузинския парламент. За целта държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви политика на визови ограничения срещу грузински официални лица след гласуването в парламента.

 

Междувременно в столицата на Грузия, Тбилиси, продължават демонстрациите в знак на протест срещу закона. Граждани, които се противопоставят на спорния закон за "прозрачност на чуждестранното влияние", се събраха на няколко места в града и тръгнаха на шествия към Министерството на вътрешните работи.

Елене Цуцкиридзе, Euronews Грузия

Това е част от непрекъснат протест, който се провежда ежедневно в продължение на повече от месец. Демонстрациите не са прекъсвали откакто законът беше внесен отново в грузинския парламент. На дневен ред във Вашингтон са и актове, заплашващи със санкции заради отстъплението на Тбилиси от демокрацията и преразглеждане на отношенията между САЩ и Грузия. В отговор на предприете мерки управляващата партия "Грузинска мечта" обвини Белия дом в емоционално изнудване. От своя страна грузинският президент Саломе Зурабишвили наложи вето, но управляващата партия има достатъчно мнозинство, за да го преодолее.