Политика

Крум Зарков прие държавния печат и даде заявка за Съвет по криминологични изследвания

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Zarkov Снимка: БГНЕС

Уважаема госпожо министър, за мен е чест да поема от вас държавния печат. Уважавам дълбоко усилията, които положихте като министър, мисля, че постигнахте добри резултати и ви уверявам, че екипът ми оттук нататък ще работи в дух на приемственост.“

Това заяви днес служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който прие държавния печат от предшественика си на поста Надежда Йорданова, предаде БГНЕС.

 

Сред приоритетите си той открои продължаването на работата по осигуряването на самостоятелна администрация на европейските делегирани прокурори, както и създаване на Съвет по криминологични изследвания към Министерство на правосъдието. „Този съвет ще позволи борбата с престъпността да премине от сферата на популизма в сферата на ефективността“, обясни министър Зарков.

 

Той допълни, че ще продължи работата по законопроектите, така че да се осигури най-бърз достъп на България до средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост и да се предотвратят започнали наказателни процедури.

 

Имах честта да поставя държавния печат върху няколко закона на 47-о Народно събрание от особена важност. Този за закриване на специализираното правосъдие, този за даване на повече самостоятелност на европейските делегирани прокурори и този, който осигури на българското общество единна информационна среда за запорите на коли, земеделска техника и толкова други движими вещи“, каза по време на срещата Надежда Йорданова. „Оставям на вашето бюро 20 проекти на нормативни актове в различна степен на готовност, включително и тези по Плана за възстановяване и устойчивост. Вярвам, че ще продължите в една посока да работите активно по тях“, допълни тя.