Общество

Кои са най-често задаваните въпроси на телефонната линия за езикови справки?

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

Написаното остава, затова е важно да пишем правилно. Телефон за проверка и езикови справки е на разположение на всеки, който се колебае как се пише. Кои са най-често задаваните въпроси?

 

С колко н се пише рожденик? Кандидат-студент слято ли е, или не? Има ли т в юрисконсулт? Тези и още подобни въпроси ежедневно получават в Института за българския език към БАН. На телефонната линия за правоговор отговарят висококвалифицирани специалисти.

„Най-често въпросите са за пунктуация, главни и малки букви, слято, полуслято и разделно писане, а също ни питат и за правопис, правоговор и граматика, както и всякакви други въпроси – например дали съществува дадена дума, дали дадена дума е употребена правилно“, обяснява Малина Стойчева – експерт по български език в БАН.

Най-активни с въпроси са работещите професионално с родния език- учени, преподаватели, редактори, журналисти и хора от рекламни агенции.

На ден дежурните езиковеди отговарят средно на 40-50 обаждания, а възрастовата граница на питащите е широка – от ученици до пенсионери.

Телефонните езикови справки се предлагат в делнични дни от 9 до 17 часа на номер 0879 668 363. А освен по телефон, правописът на дадена дума вече може да се провери и онлайн чрез дигиталната езикова платформа „Берон“. Тя дава информация не само как се пишат правилно думите, какви са граматичните им особености и дали имат дублетна форма, но и какво е правилното произношение на думата.

 

Целия репортаж вижте във видеото.