Цвят

Магнитното поле на Слънцето се формира близо до повърхността му

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Международен екип от учени съобщи, че магнитното поле на Слънцето може да се формира близо до повърхността му. Новото откритие може да подобри прогнозите за предстоящи геомагнитни бури. Чрез обработка на данни със суперкомпютър на НАСА става ясно, че магнитното поле изглежда се генерира на 32 000 км под под повърхността на Слънцето. Според предишни изчисления, корените на този процес се намират на повече от 209 000 км под повърхността.

Можете да си представите магнитното поле като нещо подобно на гумена лента. Движенията в горната част на слънцето придърпват тази лента, докато тя не се разтегне толкова, че се скъсва. И когато се скъса, това изстрелва коронална маса от Слънцето в Космоса. Ако нямаме късмет, тази маса ще се насочи към Земята. Точно това се случи при скорошната геомагнитна буря.

Даниел Лекоане, Северозападен университет

Интензивната магнитна енергия на Слънцето е източник на слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса, които, когато са насочени към Земята, могат да доведат до образуване на полярни сияния, но и да нарушат електрозахранването и телекомуникациите. Новите знания трябва да подобрят дългосрочните прогнози за слънчевата активност, като позволят на учените да прогнозират по-добре силата или слабостта на бъдещите цикли на нашата звезда. Слънцето се приближава към максималното си ниво на активност в текущия 11-годишен цикъл, поради което станахме свидетели на изригвания и изхвърляне на милиарди тонове коронална плазма.

Миналата седмица бе регистрирано най-голямото слънчево изригване от близо 20 години. За щастие не причини големи смущения на Земята.