Икономика

Как община Габрово стана пример за енергийна ефективност?

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

От години България регистрира едни от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС, но изостава във въвеждането на механизъм за подкрепа на енергийно бедните домакинства и не предприема необходимите действия за целенасочена, цялостна и координирана междусекторна политика в тази област. В обществото има неразбиране и неприемане на либерализацията на пазара на едро на електроенергия за битови потребители, а и нежелание в политиците да си създават проблеми. Така освобождаването на енергийния пазар бе отложено до първи юли 2025 г.

Цените на електроенергия са най-ниски у нас в сравнение с целия ЕС, но изразходваме най-много средства за нея. Така д-р Теодора Пенева от Институт за икономически изследвания при БАН коментира т. нар. енергийна бедност.

А как се справят общините с проблема - отговор от Таня Христова, кмет на Габрово. "Политиката за енергийна ефективност не може да бъде кампанийна и за един или два проекта", каза Христова. "Често пъти общините са приемани като изпълнители на дадена политика, но ние сме най-близо до хората и затова знаем какво е нужно на хората", допълни тя.

Целия разговор във видеото.