Култура

„Списание за танц“: Как изкуството претворява действителността вече шест години?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Единственото списание, посветено на танца, ще представи днес шестия си брой. То излиза веднъж годишно от 2019 година насам. Представянето му ще бъде на сцената на „Топлоцентрала“ тази вечер. Повече - от главния редактор Ангелина Георгиева и танцьора Даниел Денев. 

Ангелина Георгиева завършва театрознание в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, където понастоящем е главен асистент. Специализира в Свободния университет в Берлин. Съредактор е на онлайн платформата за съвременни изпълнителски изкуства dramaturgynew.eu, главен редактор е на „Списание за танц“ и е част от редакционната колегия на списанието за театър “Homo Ludens”. Автор е на множество статии, съорганизатор и сътрудник е на редица инициативи в полето на съвременните изпълнителски изкуства. 

Даниел Денев е професионален танцьор по спортни танци. Носител на купа България, част от националният отбор по спортни танци и вицешампион по стандартни танци. В периода 2011-2016 той е един от професионалните танцьори в телевизионното шоу “Dancing with the stars” във Виетнам. Хореограф на формати The Voice Vietnam и XFactor. От 2021 Даниел живее в България, където експериментира и изследва взаимовръзката между техниката на спортните танци и свободното движение при съвременният танц. Преподава танцова медитация и движенчески класове, като се фокусира върху медитативното и терапевтичното действие на танците/движението. Активен танцьор и пърформър в представления на Жана Пенчева, Християн Бакалов, Силвия Чернева, Ива Свещарова и Вили Прагер.