Общество

Сбогувахме се с големия хирург д-р Станишев, потомък на славен български род от Македония

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Stanishev Снимка: БГНЕС

Стотици близки, приятели и колеги изпратиха в последния му път д-р Александър Станишев, потомък на един от най-славните български родове от Македония, дал на България велики хирурзи със световна слава, предаде БГНЕС.

Опелото се състоя в църквата „Света София“.

Ще запомним д-р Станишев с неговата човещина и доброта, с неговата смелост да отстоява гражданска позиция и възгледи, независимо от това дали са удобни или не“, заяви Десислав Дионисиев, близък на покойния.

Той припомни, че д-р Станишев е претърпял тежки удари на съдбата, както и неговото семейство по време на комунизма. Покойният хирург е внук на знаменития проф. д-р Александър Станишев, ректор на Софийския университет и министър на здравеопазването, осъден на смърт от Народния съд. Д-р Станишев е племенник и на д-р Константин Станишев, който фактическия е последният заместник Велик майстор на Масонската ложа на България преди Втората световна война.

Въпреки многото трудности Александър Станишев успява да завърши хирургия и работеше в Първа градска болница в София до смъртта си.

Д-р Станишев остана демократ и с чувство на уважение към всички хора, независимо дали са с различни политически виждания. Никога няма да забравим неговата готовност да помогне на хората, готовността да бъде един от останалите без да се показва като различен от всички нас. Никога няма да забравим Сашо!“, добави Десислав Дионосиев.

Изказваме съболезнования на неговите близки!

Поклон пред паметта му!