България

Напрежение: Опит за щурм на сградата на Столична община

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
9396504 Снимка: БГНЕС

Два протеста имаше снощи в центъра на столицата- на „Възраждане“ и ВМРО. Симпатизантите на „Възраждане“ опитаха да щурмуват сградата на Столична община.

До ескалация на напрежението се стигна по време на антиправителствения протест, организиран в центъра на София от партия "Възраждане". Протестиращи направиха опит да щурмуват сградата на Столичната община. Стигна се и до опити да обърнат автомобил на полицията. Протестът цели оставаката на правителството, а причината тя да бъде поискана, е твърдението на организаторите, че в последните месеци правителството се занимава основно с Украйна и неглижира вътрешните проблеми в страната.

 

На българските държавни учреждения не трябва да има други знамена, освен български. Това нещо се случва само ако държавата е окупирана. Ние няма да допуснем да се слагат чужди знамена на български държавни институции.

Костадин Костадинов, председател на „Възраждане“

Това пореден протест, организиран от партия "Възраждане". Последният беше срещу предоставянето на военна помощ на Украйна, а през лятото стояха зад протести срещу ковид ваксините.

В центъра на столицата, но в района на Министерския съвет, привечер имаше и протест на ВМРО. Той премина като концерт под мотото "Не предавай Македония", а позицията на организаторите и протестиращите е, че страната ни не може да подкрепи членството на Северна Македония в Европейския съюз, без да е изпълнила изискванията по договора за добросъседство. Протестиращите поискаха оставката на министър-председателя Кирил Петков.