Свят

Квартал на Виена изпитва сериозни проблеми със сигурността

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Наркотици, изнасилвания, нападения с ножове - печално известният виенски квартал Фаворитен продължава да е на първите страници на вестниците.

Има ли австрийската столица, която се слави с най-високото качество на живот в света, проблем със сигурността?

"Случвало ли ви се е нещо тук?", попитахме местните жители. "През деня тук е сравнително безопасно", казва продавачка на цветя.

"Тук живеят хора от различни националности, така че винаги може да се случи нещо. Винаги трябва да внимаваш за себе си", казва мъж от квартала.

"Там имаше бой в продължение на половин час. Полицията не дойде", разказва трети.

 

Тук, във Фаворитен, полицията вече всеки ден проверява хората за оръжие на случаен принцип. Така тя се опитва да премахне престъпността от улиците. Австрийското правителство също така планира да намали възрастта за наказателна отговорност от 14 на 12 години.

Йоханес Плешбергер – кореспондент на Euronews

По данни на властите, във Виена се увеличават тежките насилствени престъпления сред младите хора. Непълнолетните извършители вече прибягват до ножове и дори до огнестрелни оръжия.

 

Забелязваме увеличаване на престъпленията, извършени от млади хора в определени области. Това са предимно нападения, кражби, но също така и увреждане на имущество. Разбира се, сега полицията предприема мерки за противодействие в тази област - както превантивно, така и чрез работа с младите хора след извършване на престъпленията.

Филип Хаслингер – говорител на полицията

Въпреки че Австрия е на пето място в Световния индекс на мира и следователно е една от най-безопасните страни в света, инцидентите в мултикултурния квартал Фаворитен вероятно ще окажат влияние върху предстоящите избори за Европейски парламент. Прогнозите са, че антиимигрантската Партия на Свободата ще спечели с голяма преднина.