Свят

Тайван се готви за война

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
China Military 22213367035689 Снимка: AP

Тайван подготвя бомбоубежищата си, тъй като нарастващото напрежение с Китай и нахлуването на Русия в Украйна пораждат нови опасения за възможността от китайско нападение срещу демократичния остров, предава БГНЕС.

Китай смята Тайван за своя територия и е увеличил военната си активност във въздуха и морето около него. Тайван се заклева да се защитава сам и превърна укрепването на отбраната си в приоритет, като провежда редовни военни и граждански учения.

Подготовката включва определяне на убежища, в които хората могат да се укрият, ако започнат да летят китайски ракети, но не в специално изградени бункери, а в подземни пространства като подземни паркинги, метрото и подземни търговски центрове.

 

Столицата Тайпе разполага с повече от 4600 такива убежища, които могат да поберат около 12 милиона души, което е повече от четири пъти населението на града.

Властите в Тайпе актуализират базата данни с определените убежища, поместват местонахождението им в приложение за смартфони и започват кампания в социалните медии и с плакати, за да се уверят, че хората знаят как да намерят най-близкото убежище.

Входовете на приютите са обозначени с жълт етикет с размер на лист хартия А4, на който е посочен максималният брой хора, които могат да бъдат настанени.

Високопоставен служител в градската служба, отговарящ за приютите, заяви, че събитията в Европа са довели до ново усещане за извънредност.

"Погледнете войната в Украйна", каза Аберкромби Ян, директор на Службата за управление на сградите.

"Няма гаранция, че няма да бъдат засегнати невинни хора", каза той и добави, че именно затова обществеността трябва да бъде информирана.

 

"Всички граждани трябва да имат информираност за кризата... Ние се нуждаем от убежища в случай на нападение от страна на китайските комунисти".

Миналия месец Тайван проведе цялостно учение за въздушна тревога на целия остров за първи път, откакто пандемията от корона вирус наруши редовните учения.

Сред инструкциите, които гражданите получиха в случай на пристигащи ракети, беше да слязат в мазетата на паркингите си, като закрият очите и ушите си с ръце, а устата си държат отворена - за да се сведе до минимум въздействието на взривните вълни. Някои защитници на гражданската защита твърдят, че трябва да се направи повече.

Законът изисква от властите да поддържат убежищата чисти и отворени, но те не трябва да бъдат снабдени с провизии като храна и вода.

 

През юни изследователи в парламента призоваха убежищата да бъдат снабдени със запаси за спешни случаи.

Ву Енох от управляващата Демократична прогресивна партия заяви, че гражданите трябва да подготвят комплекти за оцеляване, които да вземат със себе си, когато търсят подслон.

"Важното е какво ще вземете със себе си, за да могат хората да останат там за дълъг период от време", казва Ву, като посочва медицински консумативи и дори инструменти за изграждане на импровизирана тоалетна.

"Не съм стресирана. Продължавам да живея както обикновено. Когато се случи, ще се случи", казва Тереза Чанг, 17-годишна, която преминава през тренировките.