Политика

Президентът към служебното правителство: Основното ви предизвикателство е сигурността

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Това е четвъртото служебно правителство. На вас се пада отговорността да управлявате служебен кабинет с предизвикателства, които бяха спестени на предишните служебни кабинети. Вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността.


Това заяви президентът Румен Радев, като се обърна към служебните министри, предаде БГНЕС.

Бушува война, чиито последици се усещат нас, напрежението на Балканите отново се покачва.
Първият ви приоритет трябва да бъде да не допуснете страната да се въвлече във военен конфликт, подчерта Радев.


Пряко следствие на войната е глобална енергийна криза. Енергийната криза ще изостри социалното напрежение. Служебното правителство трябва да се води от два приоритета – сигурност на доставките и цената на енергоносителите, каза Радев. Трябва да осигурите предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, да се овладеят цените, добави Радев. Обществото чака да чуе цялата истина за строителството на Хемус, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти, каза още Радев. Националното единение е изборът, който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена.


Не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС. Управлението изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание. Затова и изборът ми се спря на Гълъб Донев за служебен премиер, каза Радев. След това той представи целия служебен кабинет:

Гълъб Донев ще има четирима вицепремиери по структурата на кабинета „Петков”.

Вицепремиерите са Лазар Лазаров, който поема и социалната политика. Христо Алексиев, също познато име от предишен служебен кабинет, ще е вицепремиер по икономическите политика и министър на транспорта. Иван Демерджиев, който управляваше отбраната в предишния кабинет на Радев, сега е в ролята на вицепремиер по обществения ред и силов министър. Атанас Пеканов отново е служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

На стола на Асен Василев в Министерство на финансите сяда Росица Велкова-Желева.

Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, сега ще е служебен министър на отбраната.

Асен Меджидиев ще поеме поста на служебен министър на здравеопазването.

Иван Шишков, който беше главен архитект на община „Триадица” и подаде оставка след смъртта на момче, ударено от токов удар от улична шахта, беше заместник на Виолета Комитова в предишния служебен кабинет. Сега ще бъде служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Сашо Пенов ще е служебен министър на образованието и науката.

Николай Милков ще поеме Министерство на външните работи.

Депутатът от левицата Крум Зарков ще е служебен министър на правосъдието.

Велислав Минеков отново ще бъде служебен министър на културата, както и в предишните две служебни правителства на Радев.

Росица Карамфилова-Благова ще е служебен министър на околната среда и водите.

Явор Гечев, който до сега два пъти беше заместник-министър в служебни кабинети на Радев, ще е титуляр в Министерство на земеделието.

Никола Стоянов ще поеме Министерството на икономиката и индустрията от досегашния вицепремиер и министър Корнелия Нинова.

Росен Христов, чиято визитка говори за опит в енергийни компании, ще е служебен министър на енергетиката.

Александър Пулев ще седне на стола на Даниел Лорер в Министерство на иновациите и растежа.
Народният представител от „Продължаваме промяната” в 47-ото Народно събрание Илин Димитров ще е служебен министър на туризма.

Весела Лечева, която бе депутат в няколко парламента и оглавяваше някогашната Държавна агенция за младежта и спорта, сега ще е служебен министър на младежта и спорта.

Георги Тодоров ще е служебен министър на електронното управление.

Антон Кутев, отново ще е говорител на правителството. Той бе съветник на служебния премиер

Стефан Янев и говорител на двата служебни кабинета миналата година.

 

Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона.

Гълъб Донев

Това каза служебният премиер Гълъб Донев при приемането на длъжността от президента.

„В такъв момент обикновено се изказва благодарност за доверието и се заявява готовност за справяне с огромната отговорност, с която е свързан постът на министър-председателя. И аз ще го направя, защото знам от личен опит, че отговорността към хората и тяхното доверието те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия в държавата се намираш. Служебното правителство не е Б отбор в управлението на държавата, това не е моя маркетингова приумица. Предстои встъпване в длъжност на 100-тното правителство на България, което няма да разполага със 100 дни толеранс. Очаквам работа на 100% от колегите министри – организиране и провеждане на честни избори, възстановяване на доверието между институциите, намиране на изход от всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение, продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост”, поясни той. 

Новият служебен премиер благодари на президента за доверието.