Добро Утро, Европа

Какво успя да свърши 47-ото Народно събрание?

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

84 закона, 122 решения и една декларация за осем месеца. Така звучи най-кратката равносметка за работата на 47-ото Народно събрание. С по-дълъг живот от предходните два парламента, но с не по-малко скандали и напрежение в пленарната зала. Какво реално свършиха депутатите?

 

Депутатите получиха oотговори на 2478  питания от представители на изпълнителната власт и проведоха парламентарен контрол в рамките на  141 часа и 7 минути. 

Ключови за 47-то народно събрание се оказаха няколко решения. Те събраха безпрецедентна подкрепа и от управляващото мнозинство и от опозицията. В началото на май Депутатите одобриха проекта за хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ за Украйна, предложен от „Продължаваме промяната“.

200 гласа „за“, 16 – „против“ и един въздържал се. 

Подкрепиха го всички партии без „Възраждане“. От ПП, БСП и ИТН по един депутат е гласувал “против“, а от ИТН е един се въздържа.

 

В средата на юни  125 депутати от Депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" подкрепиха предсрочното отстраняване на председателя на парламента Никола Минчев.

 

В края на юни след редица взаимни обвинения и разпад на управляващата коалиция, парламентът подкрепи със 170 гласа т. нар. "френско предложение" за разблокиране на началото на преговорния процес на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. 

ЗА- 58 депутати от "Продължаваме промяната",  59 от ГЕРБ-СДС,  34 от ДПС,  16 от ДБ  и двама независими. Против  4 - БСП,  1 - ПП,  18 - ИТН, 11 от "Възраждане"  и двама независими. Въздържаха се двама депутати от ПП, 18 от БСП и двама независими.

 

 

Сухата статистика за работата на депутатите показва, че най- дисциплинирани при гласуване с групата си са били:

ПП - 93, 7%, "Възраждане" -92,1 %, БСП - 90,2 %, ИТН -89,2%, ДБ-89,1 %, ГЕРБ -85,7 %, ДПС - 82,8 %

В първата тройка по участия в гласувания в зала виждаме трима депутати от ПП

Това са: Юлия Иванова - 100% , Стою Стоев - 99 %  и Радослав Василев - 99%. Депутатът от ДПС Делян Пеевски е пропуснал 95 % от гласуванията в 47 то НС

В 47-ото НС депутатите от ГЕРБ-СДС са изговорили с 47% повече думи от колегите им. ГЕРБ-СДС е първенец по брой процедури по начина на водене. Най-много въпроси и питания  са били внесени от народни представители от ГЕРБ-СДС - 928 въпроса и 40 питания.

 

Приети са 84 закона, 122 решения и една декларация. Парламентът е имал 99 пленарни заседания, като 9 от тях са били извънредни. В 47-ото Народно събрание са постъпили общо 214 законопроекта, като 131 от тях са внесени от народни представители. По време на мандата в парламента са постъпили 195 проекторешения, от които 181 от народни представители.

 

47 години беше разликата между най- възрастния и най-младия депутат в този парламент. Най-младият народен представител в 47 то НС беше  23-и годишният   студент от “Продължаваме промяната”  Милко Пенев.

Най-възрастният беше доц. Силви Кирилов,70-годишният лекар от групата на “Има такъв народ”. 11 бяха  депутатите на и под 30 години в това народно събрание. 7 - “Продължаваме промяната”, 2 - ДПС, 1 - “Възраждане” 

 

Предизвестеният край на работата на 47-ото Народно събрание дойде на 22 юни. 

Тогава за пръв път в най-новата демократична история на България правителството падна след като депутатите подкрепиха вота на недоверие, внесен от опозицията. 

ЗА: 59 -  ГЕРБ-СДС, 33 - ДПС, 19 -"Има такъв народ", 12 - "Възраждане" гласуваха за свалянето на кабинета, воден от Кирил Петков. 

ПРОТИВ: 67 – „Продължаваме Промяната“, 1 -ДПС, 26- БСП и 19 -ДБ.