Свят

Офанзивата в Рафа: Израелските сили действат в три направления в Ивицата Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелските сили оперират в три направления в ивицата Газа, като офанзивата в най-южния град Рафа се засилва. Другите два района са на север и в централната част на анклава.

Говорителят на IDF заяви, че от началото на операцията в Рафа са били елиминирани около 100 терористи от Хамас.

 

Към настоящия момент три дивизии се сражават в Газа в три направления – на север, в централната част и на юг. Само в Деня на паметта и Деня на независимостта елиминирахме около 100 терористи в ивицата Газа. В южната част 162-а дивизия извършва целенасочени операции срещу терористични цели и горещи точки на Хамас в източната част на Рафа.

к-л Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана 

Хагари допълни, че израелските военни са открили "необичайна документация" за въоръжени бойци до превозни средства на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, те открили стрелба в комплекс на агенцията в Източен Рафа.

Израел обвинява агенцията за подпомагане на палестинските бежанци, която действа на цялата територия на Газа, в сътрудничество с Хамас. Агенцията отхвърля тези обвинения.

Преди ден служител на ООН бе убит, а друг – ранен при обстрел в Рафа. Израелската армия потвърди инцидента, без да коментира дали стои зад атаката, като добави, че служителите на ООН преминавали през зона на активни бойни действия.

От Рафа са избягали най-малко 450 хиляди палестинци, по данни на агенцията за палестинските бежанци.

Според ливански вестник, Израел е разделил "на части" атаката в Рафа, за да тушира донякъде международни критики. САЩ предложиха преди дни информация за местонахождението на лидера на Хамас в Газа, Яхия Синуар, срещу отказ от нахлуване в Рафа.