Европа

Учените от ЕС настояват да се отделят повече средства за наука

От Euronews България Euronews България

С наближаването на европейските избори за първи път в Европа учените се обединяват, за да поискат повече инвестиции в науката. Гласовете на 27-те академии на науките от ЕС бяха чути в Брюксел с искане за повече научни изследвания и повече фокус върху образованието. Според тях настоящите предизвикателства биха могли да се преодолеят чрез „силни, отворени и свободни“ научни изследвания.

 

Мога да разбера, че правителствата са притиснати от различни извънредни ситуации, но ние трябва да отидем отвъд извънредните ситуации и да кажем, че трябва заедно да решим, че трябва да инвестираме. Нужни са поне 3 % от БВП за научни изследвания и образование. Това е начинът да кажем, че не можем просто да следваме извънредните ситуации, а работим заедно за изграждането на една солидна Европа, която е необходима за един истински несигурен свят.

Патрицио Бианки, член на Националната академия на изкуствата (Accademia Nazionale dei Lincei)

ЕС е далеч от постигането на целта за 3 % разходи от БВП за наука и сега е на ниво от близо 2,3%. Понастоящем има големи разлики между държавите-членки, като се започне от Белгия с близо 3,5 % и се стигне до шестте държави от ЕС, които изразходват по-малко от 1 %. Най-малко отделя Румъния, където процента е едва 0,47.

ЕС също не стои добре при сравнения с други държави. Над него са Южна Корея с 4,93 %, САЩ с 3,46 %, Япония с 3,34 % и Китай с 2,41%, което поставя стария континент в много неудобно положение.

Според председателя на нидерландската академия на науките този факт може сериозно да навреди на способностите на блока.

Нуждаем се от наука повече от всякога поради сложността на предизвикателствата, пред които сме изправени. И разбира се, науката винаги е свързана с предоставянето на знания и с осигуряването на сценарии.

Марилен Догтером, председател на Кралската нидерландска академия на науките и изкуствата

Европейската народна партия и Левицата са единствените две партии, които призовават за увеличаване на БВП, отделян за научноизследователска и развойна дейност, въпреки че много други също споменават необходимостта от увеличаване на ролята на науката.