Политика

Димитър Главчев призова за честна и прозрачна предизборна кампания

От Euronews България Euronews България

Да бъде честна и прозрачна предизборната кампания, да се намали градусът на напрежението. За това призова служебният премиер Димитър Главчев след церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по случай Деня на Европа, цитиран от БНТ.

"На тези избори от изборните протоколи ще бъдат обработени 3 пъти повече числа, отколкото на предишните избори, а броят в РИК-овете е същият, което ще доведе до закъсняване на официалните резултати, за да няма спекулации, че нещо се прави на тъмно. Няма какво да се направи, определена е числеността на РИК-овете. Нека да се нагнетява напрежението, че се бавят резултатите поради други практики. Каквото зависи от нас ще го направим", допълни Главчев и призова обществото за повече толерантност.

Няма място за повече отстъпки от наша страна, коментира Главчев изборните резултати в Република Северна Македония и европейския път на развитие на страната.

Главчев призова да се изчака да стане ясно какъв ще бъде съставът на новото правителство в съседната ни държава.

"Надявам се и те да продължат европейската си перспектива. Нашата страна няма накъде да прави отстъпки. Позицията ни е общоевропейска. На нашите приятели им е ясно, че ако не спазват изискванията за членство в ЕС, няма как да се получи", каза още той.