Политика

Геновева Петрова, „Алфа Рисърч“: Две нови формации имат шанс да влязат в парламента

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Потенциалът за влизане в парламента на „Солидарна България“ и „Синя България“ е реалистичен и за двете нови формации, които тепърва започват да наваксват това, което другите по-големи партии вече имат като известен електорален аванс.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime социологът от агенция „Алфа Рисърч“ Геновева Петрова.

По нейните думи и двете формации са стартирали като продължение на резултатите, които успяха да постигнат на местните избори в София.

„Има обаче една съществена разлика“, посочи социологът.

Всички партии, които подкрепяха Ваня Григорова на кметските избори в София, сега се явяват самостоятелно. Това е още един пример за тенденцията към разложение и фрагментаризация на лявото политическо пространство.

Геновева Петрова, социолог от „Алфа Рисърч“

Разликата между първите двама е достатъчно голяма и това дава комфортна преднина на ГЕРБ на старта на кампанията, коментира Петрова.

По отношение на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се наблюдава тенденция на разколебаване на позициите през последните месеци, отбеляза тя.

„Всъщност ПП-ДБ се явява своеобразен електорален донор за различни партии“, посочи социологът и допълни, че част от избирателите им се преориентират към ГЕРБ, „Синя България“, дори и към „Възраждане“.

 

Целия разговор вижте във видеото.