Европа

Премиерът на Испания подкрепи евроинтеграцията на Северна Македония

От Euronews България Euronews България

Испанският министър-председател завършва в понеделник в Албания тридневното си посещение в Западните Балкани. За да покаже подкрепата си за желанието на региона да стане част от ЕС, Педро Санчес насърчи Сърбия, Черна гора, Северна Македония, а също и Босна, да продължат с реформите за ускоряване на процеса.

Визитата идва само няколко седмици след като балканските държави изразиха недоволство, след като Украйна получи статут да стане част от ЕС по т.нар. “бърза писта”. 

Сръбският президент приветства кандидатурата на Украйна, но каза на украинците да не се вълнуват толкова много, тъй като се чака повече от десетилетие. Но именно руската инвазия в Украйна даде нов импулс на балканските държави по пътя към ЕС, докато Европа се опитва да спре усилията на Русия за влияние в региона.

Посещението на Балканите предполага, че работата с кандидат-членките може да бъде една от основните задачи на Педро Санчес, когато Испания поеме председателството на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2023 г. 

От Понтеведра, Хайме Веласкес, Еuronews.