Икономика

Превозвачите искат преразглеждане на решението за по-високи тол такси

От Euronews България Euronews България
9411556.2402X1260 Източик: Архив/БГНЕС

В първия месец, в който увеличението с 50% стана факт, превозвачите плащат до три пъти по-високи тол такси. Това се казва в съобщение от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

От браншна са недоволни и заявяват, че "широко лансираната версия на министър Гроздан Караджов, че увеличението на тол таксите ще се усети минимално от българския превозвач и потребител, се оказа неистина".

Членове на Камарата на автомобилните превозвачи в България са изпратили детайлни разбивки за платените пътни такси през месец юли 2022 г. сравнени със същия месец, година по-рано. По думите им, една от транспортните фирми е платила 28 981 лв. тол за периода от 1 до 26 юли 2022 г. За същия периодпрез 2021 г., фирмата е платила 9 115 лв.

Увеличението на цените беше подплатено и с аргументите, че по този начин превозвачите ще бъдат насърчени да използват по-екологични превозни средства. Справка на същата фирма, показва че за камион ЕВРО 6 за периода от 1 до 26 юли 2022 г. са платени тол такси в размер на 1267 лв. Същото превозно средство, за същия период на миналата година е генерирало тол такси в размер на 549 лв.

Подобен пример дава друг член на КАПБ, чиято най-честа релация е ГКПП „Капитан Андреево“ – Хасково – Видин, която се изпълнява отново с камион ЕВРО 6. Тол таксата за маршрута през май е била 53 лв., а през юли скача на 116 лв.

Камара на автомобилните превозвачи в България призовава за спешно преразглеждане на решението, с което бяха увеличени тол таксите. Трябва да се вземе предвид, че българският гражданин все още не е усетил пълният ефект от това увеличение, но в създалата се ситуация това е неизбежно, допълват от браншовата организация.