Общество

Христос Воскресе! Православният свят посрещна празника на празниците (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Христос Воскресе!
Екипът на Euronews Bulgaria ви честити най-светлия християнски празник. Бъдете здрави и информирани!

Православният свят посрещна Възкресение Христово. В храмовете в цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В катедралния храм "Св. Александър Невски"  службата беше оглавена от временнния наместник на Светия Синод  Врачанският митрополит Григорий. С подробностите - Камелия Колева от църквата "Света неделя".

Православният свят празнува Възкресение Христово. Великден е най-големият празник за всички християни. В християнската религия на този ден се чества Възкресението на Иисус Христос , след като е разпнат на кръст и погребан.

С камбанен звън в полунощ вярващите православни християни отбелязаха възкресението на Христос. Хиляди посрещнаха благата вест със свещ в ръка пред храмовете. И отнесоха частица от благодатния огън и в домовете си. Великден се слави седем дни – така наречената Светла седмица, а 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с "Христос Воскресе!" и "Во истину Воскресе!".

 

Търновци посрещнаха Възкресение Христово в храма "Рождество Богородично". Заради лошото време  ритуалът за посрещането на Възкресение на хълма Царевец беше отменен. Литургията за най-светлия християнски празник беше отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Вижте във видеото:

 

Възкресение Христово беше посрещнато в храмове в цялата страна - вижте как:

 

 

Президентът Румен Радев отправи Великденско пожелание към сънародниците ни. В  профила си във Фейсбук държавният глава написа: "Христос воскресе, скъпи сънародници! Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом!".

 

"Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното разбирателство и толерантността в нашето общество. На Великден нека си пожелаем и вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот на нашето съвремие, които да водят към духовното пробуждане и единението на целия народ. Да го направим с ясното разбиране и убеденост, че това е дълг и отговорност към България и към живота и съдбата на следващите поколения. Честит празник!", написа още държавният глава.