Европа

Проф. Чуков за напрежението в Косово: Някои среди в Сърбия гледат Украйна и търсят поводи

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

Етническите сърби в Северно Косово блокираха в неделя пътища близо до два ключови гранични пункта със Сърбия. Напрежението в региона ескалира за пореден път ден преди влизането в сила на две нови ограничения за пристигащите от Сърбия, засягащи регистрационните номера на колите и идентификационните документи. В крайна сметка, властите в Косово отложиха спорното решение с месец. Темата в "Добро утро, Европа" коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

Не считам, че ще се получи нешо по-различно от тези периодични вълни на насилие. Това е един замразен конфликт, който ту ескалира, ту деескалира в зависимост от външни фактори, обясни проф. Чуков.

Той припомни за сериозната ескалация по границата между Косово и Сърбия след руското нахлуване в Русия, като я определи за безпрецедентна.

Някои среди в Сърбия гледат Украйна и търсят поводи.

Според арабиста, основната причина за ескалацията на напрежението е нежеланието на сърбите в Косово да реализират спогодба, подписана още през 2011 г. от двете страни - това не са приумици на косовоските власти, а имплементиране на споразумение, което беше удължено през 2016 г., допълни той.

Реално, те искат да възпроизведат онова, което се случва в Украйна, смята проф. Чуков.

Външният фактор е много, много силен спрямо една държава, която в момента води преговори за присъединяване към ЕС, обясни той.

Подходът е един и същ - все едно да разясня причините, които накараха Путин да нахлуе в Украйна - същото е и в Косово, само и само да се реализира една амбиция, която реално няма как да стане, особено в косовски контекст.

Проф. Владимир Чуков, арабист

Този конфликт е замразен и той е функция от онова, което се случва около Русия. Неслучайно, Русия реагира първа на това и то нападайки Косово, подчерта той,

Според проф. Чуков, ескалацията идва най-вече от сърбите, живеещи в северната част на Косово с мощното съдействие на управляващите кръгове в Белград. Той пропомни още, че на територията на Косово има контингент на кейфор с военнослужещи в НАТО.

Вижте целия разговор във видеото.