Общество

Църковни камбани в цялата страна ще възвестят чудото на Възкресението (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист
Global_And
Димитър Върбанов Димитър Върбанов Кореспондент

В последния ден от Страстната седмица православните християни са в очакване на радостната новина за Христовото Възкресение. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят цялата страна, за да  известят чудото на  Възкресението. Света литургия ще бъде отслужена в катедралата "Св. Александър Невски".  Подробности - от Камелия Колева. 

 

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, преди Великден. В православната традиция това е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост.  Тази сутрин камбанен звън огласи митрополитския  храм "Св. Неделя" .

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Богосложението започва от сутринта и продължава до вечерта. Събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.  Запалва се специална свещ – Пасхалия, която се слага на олтара.

На този ден се месят и пекат обредните великденски хлябове и е последният ден, когато се боядисват яйца. В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба, които се приготвят. Хлябът не се реже, а се разчупва. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Божия син от майка му - Света Богородица.

Гробът на Исус Христос е запечатан, а пред него е поставена стража.

 

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисват яйцата за Великден. Първото яйце се боядисва в червен цвят. Във великотърновското село Балканци то се поставя пред иконата на Божията майка, а миналогодишното се заравя под плодно дръвче.

Вижте във видеото:

 

На Велика събота Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност за Светата литургия за Възкресение Христово. При северния и при южния вход на храм-паметник "Св. Александър Невски" ще бъдат изградени пропускателни пунктове, като след 21:30 ч. всички граждани ще бъдат проверявани за наличието на остри предмети и употребата на алкохол или наркотици. Въвежда се и забрана за използване на дронове в радиус от 1000м около патриаршешката катедрала от 21:00 ч. на 4 май до 02:30 ч. на 5 май.

Божественият огън ще бъде донесен в България от Румъния. Свещеници от Русенската митрополия ще пътуват до Букурещ и ще го пренесат през Дунав мост. Веднага след влизането му на българска територия, благодатният огън ще бъде предаден на духовници в района.

А Българската патриаршия публикува синодалното пасхално послание за Възкресение Христово.

Светият синод поздравява с празника всички миряни у нас и в чужбина и пожелава на всички светла и изобилна пасхална радост.

Христовото Възкресение ни увери, че светлината и животът тържествуват властно над мрака и смъртта, се казва в синодалното послание от Българската православна църква.