Цвят

Туристическа атракция: Бар в Будапеща е покрит със стотици ръкописни бележки

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Стените и таванът на този уникален будапещенски бар са покрити със стотици ръкописни бележки. Заведението е любимо място за посещение на чуждестранни туристи в продължение на десетилетия. Местоположението му - до река Дунав - го прави особено привлекателен. Но най-специалната му особеност е възможността гостите да оставят послания на малки листчета хартия и да ги прикрепят към стените - спомен за времето, което са прекарали там.

Гостите, които идват тук, могат да бъдат по-спокойни, отколкото където и да било другаде. Стените са покрити с бележки от гостите. Има усещане за свобода.

Габор Кештехли, управител на заведението

Менюто се състои предимно от традиционни унгарски ястия, а клиентите са предимно туристи.

Някои хора идват само за да снимат интериора. Дори не искат да седнат, а само да направят видео или да оставят бележка, без да ядат нищо.

Габор Кештехли, управител на заведението

Бележките често са написани на родните езици на посетителите, като предлагат поздрави, рисунки, дори и политически послания. Повечето от гостите, като Джинерва де Сантис, са открили бара чрез различни канали в социалните мрежи.

„Намирам за готин факта, че има бележки по стените наоколо. Аз идвам от Италия и никъде не съм виждала подобно място“, казва Джинерва де Сантис.

Заведението, което се казва „For Sale Pub“ не се рекламира, а разчита само на гласност от страна на социалните медии.

„Най-голямата реклама за нас са гостите. Не харчим нито стотинка за реклама или маркетинг и нямаме акаунти в социалните мрежи. За нас най-добрият маркетинг е от уста на уста“, казва управителят на заведението Габор Кештехли.

Първоначално стените и дори таванът са били покрити с всевъзможни чуждестранни и унгарски банкноти и визитни картички, оставени от гостите. Но с годините те се сменят с лични бележки, които съхраняват приятните спомени на посетителите за Будапеща.