Култура

В Йерусалим се състоя церемония по измиване на нозете пред църквата на Божи гроб

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Православни християни се събраха на традиционната церемония „Измиване на нозете“ пред църквата на Божи гроб в Йерусалим. Заради продължаващата война в Газа тази година ритуалът имаше значително по-малка посещаемост. Гръцкият православен патриарх на Светите земи Теофил III водеше церемонията, която символизира смирението.

Това е Господ Иисус Христос, който мие нозете на учениците, за да покаже, че е смирен, и по онова време това е обичай за поклонниците. Да се намираш в гореща страна, след което си поканен в нечия къща и там ще ти измият краката. Но Иисус изми нозете на учениците, показвайки, че е смирен, и им показа, че те трябва да правят същото с всички хора.

отец Бенедек Кирикос – православен свещеник

Според Новия завет, Иисус измива нозете на 12-те си ученици, когато присъстват на последната вечеря, преди той да бъде отведен, за да бъде разпнат на Кръста.

Извършва се в последния четвъртък преди Възкресение Христово, в началото на тридневното възпоменание, което бележи трите дни от смъртта на Иисус до неговото възкръсване.

Скромната церемония на Велики Четвъртък се проведе на фона на жестоката война в Газа, последвала смъртоносното нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври миналата година.