Общество

За какво да следим, когато правим покупките за великденската трапеза?

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Броени дни остават до Великден, а проверките на Агенцията по храните продължават, за да сме сигурни, че храната която слагаме на трапезата, е безопасна. За какво да внимаваме когато пазаруваме и да очакваме ли по-високи цени спрямо миналата година – разказва Стефан Борисов.

 

Текат засилени проверки от Агенцията по храните за продуктите, които присъстват на празничната трапеза на българина за Великден.

Козунакът, яйцата, агнешкото месо, свежите плодове и зеленчуци и боята за яйца са под прицела на инспекторите, които следят за етикети, маркировка, срок на годност и произход на храните.

А къде без агнешко на Великден? Потребителите обаче трябва да са много внимателни при избора, предупреждават от Агенцията и припомнят, че месото със син печат е произведено в България, а това с червен е внос от чужбина. Също ясно обозначена трябва да е информацията дали месото е било замразявано.

Цените на продуктите от миналата година обаче не са замразени. Въпреки увеличението на цените повечето хора не се лишават от празничната трапеза, а по-скоро се съобразяват с това колко да е богата тя.

Над 2000 обекта в страната вече са проверени от инспекторите. Установени са нарушения, свързани със сградния фонд, технологичното оборудване и храни с неясен произход. Съставени са шест акта и са унищожени около 250 килограма храни. При първо нарушение санкцията е от 2 000 лв. до 4 000 лв.

 

Вижте повече във видеото.