Общество

Окончателно: Забранява се рекламата на хазарт в медиите (Обновена)

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ
Global_And
Таня Байрактарова Таня Байрактарова Репортер

Депутатите приеха на второ четене да се забрани рекламата на хазарт в медиите и хазартни зали да има само в населени места с над 10 000 жители.  

Текстовете минаха второто четене в ресорната Бюджетна комисия тази сутрин. 

В петък на последното си редовно заседание депутатите приеха с пълно единодушие,текстовете, внесени от Йордан Цонев и Теменужка Петкова. В предложението е заложено рекламата на хазартни игри да остане единствено върху билбордове, които обаче трябва да бъдат  далече от учебни заведения. Хазарт може да се рекламира и върху спортни съоръжения и екипи, с изключение на тези за деца. С промените се предвижда да бъдат забранени игралните зали и казината в населените места с под 5000 жители. Изключение правят курортите и селищата около границите. Промените предизвикаха реакция в сдруженията за хазартни дейности, които настояват за по-широко обсъждане преди окончателното приемане на промените. 

Проучване на "Маркет линкс" разглежда нагласите на българите по отношение на хазартните игри. Подробности - от Галя Гогова в интервюто:

 

Вижте също и мнението на "Сдружение на организаторите на хазартни игри и дейности в България", представено от адвокат Крили Груйчев: