Свят

Журналистка от "Ал Джазира" умира, след като е простреляна при отразяването на израелско нападение

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Israel Palestinians Journalist Killed 22131310494052 Палестинска журналистка е убита при израелско нападение Снимка: AP

Журналистка от "Ал Джазира" е простреляна и убита, докато отразява израелско нападение в окупирания град Дженин на Западния бряг рано в сряда. Ширин Абу Аклех, известна палестинска репортерка за арабския канал на телевизията, е простреляна и скоро след това умира. Друг палестински журналист, Али Самуди, е настанен в болница в стабилно състояние, след като е прострелян в гърба. Телевизионният оператор обвини израелските сили, но израелският министър-председател Нафтали Бенет заяви, че тя "вероятно" е била убита от палестински огън. Базираната в Катар мрежа "Ал Джазира" прекъсна излъчването си, за да съобщи за смъртта ѝ. В изявление, излъчено светкавично по нейния канал, тя призова международната общност да "осъди и да потърси отговорност от израелските окупационни сили за умишленото насочване и убийство на нашата колежка".

 

Обещаваме да преследваме извършителите по законен начин, независимо колко упорито се опитват да прикрият престъплението си, и да ги изправим пред съда.

изявление на Ал Джазира

Израелските военни заявиха, че техните сили са били атакувани с тежко въоръжение и експлозиви, докато са действали в Дженин, и че са отвърнали на удара. Военните обявиха, че "разследват събитието и проучват възможността журналистите да са били поразени от палестинските въоръжени лица".

 

Има значителна вероятност въоръжените палестинци, които са стреляли с пушка, да са тези, които са причинили нещастната смърт на журналистката.

Нафтали Бенет, министър-председател на Израел

Израел заяви, че е предложил съвместно разследване и аутопсия с Палестинската автономия, която е отказала предложението. Палестинската автономия, която администрира части от окупирания Западен бряг и си сътрудничи с Израел по въпросите на сигурността, осъди това, което според нея е "шокиращо престъпление", извършено от израелските сили.