Политика

Борисов обяви дали ГЕРБ ще се коалира след изборите и поиска закон за 100% диверсификация от "Газпром"

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

От ГЕРБ обвиниха правителството в оставка, че новите доставки на природен газ ще бъдат с 30% по-скъпи. Бившите управляващи твърдят, че обявените от Кирил Петков седем танкера няма къде да бъдат разтоварени и съответно газът да стигне до България. 

Между 2 и 3 милиона мегаватчаса на месец или 7 милиона мегаватчаса са необходими на страната за октомври, ноевмри и декември, а трите кораба са за 3 милиона мегаватчаса, обясни Делян Добрев.

Обръщам се към нашите политически опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания, заяви Борисов. Той определи като провал визитата на премиера в оставка Кирил Петков в Баку.

По време на нашето правителство стана най-развитата газопреносна държава на Балканите, подчерта Борисов.

Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Той е категоричен, че трябва да се приеме закон за 100% диверсификация от "Газпром".

Партии, които са готови да подкрепят това, са наши съюзници, заяви Борисов. Той обаче подчерта, че няма значение дали партията му ще управлява или ще бъде в опозиция след изборите - този закон трябва да бъде приет.

Още сега служебното правителство да обяви търг - дългосрочен за доставки над 10 години за втеченен газ - дали е със САЩ, дали с Египет - няма значение, за да знаят домакинствата дългосрочно на каква цена ще бъде газът, смята лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов, трябва да се въведе и таван за цените на горивата.

Следващ приоритет за ГЕРБ е договорът за втората част на ескадрилата F-16, за да бъде завършена модернизацията на ВВС с най-добрите самолети.

Борисов подчерта, че другият важен закон, който трябва да бъде приет, е за 100% диверсификация на руското ядрено гориво и ядрените ни мощности, включително изграждане на нови мощности, различни от руските.

Другите два основно приоритета, според лидера на ГЕРБ, са прекратяването на "издевателствата" с цената на тока и провеждането на съдебна реформа.

С първата или втората партия, ние ще имаме голямо мнозинство да приемем тези закони, убеден е Борисов.

"Колкото и да са грешни, ще ги подкрепим", ако се приемат тези закони, заяви Борисов за политическите си опоненти от "Продължаваме промяната".