Европа

Евродепутатите приеха законодателство за борба с насилието над жени

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският парламент написа домашната си работа на последната пленарна сесия преди европейските избори. Истински маратон с приемане на 89 законодателни текста и 7 резолюции. 

Много от тях обаче не се приемат като пълна победа за законодателите, тъй като техните искания и предложенията на ЕС се размиха в дебатите.

Такъв е случаят със законодателството за работещите през онлайн платформи. Да бъдеш пръв по рода си и да адресираш проблем с труда, който предизвика протести в цяла Европа, не беше достатъчно за държавите членки да се договорят за показатели за служителите на платформите. Но все пак текстът ще промени много неща за тях.

 

Досега работниците бяха тези, които се явяват пред съдия и представят доказателства, че са служители, а не самонаети. С директивата това положение се променя. Сега платформата трябва да докаже пред съда, че работникът не е нает.

Елизабета Гуалмини – евродепутат от Прогресивен алианс на социалистите и демократите в Европа

Подобен е случаят и с първия закон на ЕС за борба с насилието над жени. Въпреки натиска на парламента, няма общо определение за изнасилване на европейско ниво поради съпротивата на няколко правителства... по време на преговорите.

 

Заради министър-председателите. И министрите на правосъдието, които трябва да променят мнението си. Използваха факта, че това е юридически въпрос, не е от компетенциите на ЕС. Смятам, че това ще се промени. Ние трябва да ги убедим, че престъплението изнасилване е вид сексуална експлоатация, че е предмет на договорите и трябва да присъства в европейското законодателство.

Франсис Фицджералд – евродепутат от ЕНП, Ирландия

Финално – законодателството за опаковките и рециклирането също беше прието по време на маратонския вот, но окончателният текст е по-малко амбициозен от очакваното: прието бе изискване за намаляване на количеството рециклирана пластмаса в опаковките.