Свят

САЩ са изпратили тайно ракети ATACMS на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съединените щати потвърдиха, че тайно са изпратили ракети с голям обсег ATACMS на Украйна за използване на бойното поле срещу Русия.

Президентът Джо Байдън е одобрил доставката им през февруари и март и силите на Киев са ги използвали два пъти.

 

Вече изпратихме няколко, ще изпратим още сега, когато разполагаме с допълнителни правомощия и пари. Няма да навлизам в конкретни числа по оперативни причини. Но вярвам, че ще направят разликата.

Джейк Съливан – съветник по националната сигурност на Белия дом

Съливан допълни, че решението да се предоставят на Украйна далекобойни ракети ATACMS е дошло, след като Русия е закупила балистични ракети от Северна Корея.

Президентът на Украйна благодари на САЩ за одобрението на новия пакет от 61 милиарда евро военна помощ.

 

Благодарен съм на президента Байдън, Конгреса на САЩ и всички американци, които осъзнават необходимостта да отнемат вятъра от платната на Путин, не да му се подчиняват. Само тогава ще има по-малко заплахи за свободата.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

В пост в X Зеленски каза, че Украйна разполага с разузнавателна информация, че Русия планира да провали глобалната среща за мир в Швейцария през юни. Допълни, че Москва имала конкретен план как да намали броя на участващите страни.

Швейцария не е разкрила кои страни ще присъстват на двудневното събитие на брега на Люцернското езеро, но е ясно, че Русия няма да е сред тях.