Общество

Проф. Момеков: Очакваме две нови лекарства срещу COVID-19 до края на годината

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

Очакваме две нови лекарства срещу коронавируса, които ще са за амбулаторния пациент. Това обясни в ефира на Euronews Bulgaria председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Тези лекарства са насочени към хора, при които има риск от усложнения, тествани са с високорискови пациенти и вече са разрешени за употреба в САЩ. Надявам се есента или до края на годината да имаме достъп до тези терапии, смята проф. Момеков.

Относно разпространението на коронавируса у нас, той заяви, че се очаква пикът на заразата да бъде в средата на август.

За ниските нива на ваксинация, професорът коментира, че няма достатъчно ефективна информационна кампания по темата и има тотална липса на агитация за ползата от ваксините.

Усъвършенстваните ваксини няма да бъдат за ваксинационен курс, а за подсилване - бустиращи дози, обясни проф. Момеков.

Ваксините намаляват риска от хоспитализация и смърт, но няколко месеца след бустираща доза, защитата започна да намалява. Това е, което знаем до момента, допълни той. Според него, новоразработените ваксини създават много по-добър имунен отговор от старите.

Проф. Момеков коментира и рисковете от употребата на райски газ за здравето.

Райският газ пречи на един от ензимите в организма, като изчерпва наличието на B12. Като резултат са описани психози, неврологични нарушения, изтръпване на крайници, обясни професорът.

Алкохолът засилва потискащото действие на райския газ върху нервната система и може да направи хората по-отпуснати, например може да припаднат по време на танц. Този начин на забавление е глупав, категоричен е проф. Момеков.

Безделието поражда нужда от такива неща, тези хора явно нямат с какво да се занимават. Моят съвет към млади и стари под и над 18 години е да се ограничат в експериментите с алкохола - той предлага огромни възможности, каза още проф. Момеков.

Той допълни, че приветства единодушното решение на парламента да се забрани продажбата на райски газ, но предвидените глоби е трябвало да бъдат поне 10 пъти по високи.

Вижте целия разговор във видеото.