Европа

Кошмарен трафик по границите на Европа в разгара на летния сезон

От Euronews България Euronews България

Кошмарен трафик и километрични опашки по границите на Европа преди най-отпускарския месец.

СЪРБИЯ

Огромни колони се образуват на сръбско-българската граница през последните дни. За влизане от Сърбия на българска земя се чака минимум 4 часа. Основната част са пътуващи турски граждани, които работят в Западна Европа, предимно в Германия.

В почивните дни се очаква трафикът да се увеличи и опашките да достигнат до 10 км.

При този трафик е възможно за влизане в България чакането да достигне 6-7 часа.

В момента Граничният пункт Градина/ Калотина е сред най-натоварените на Балканите.

Французите го наричат „черен уикенд“, в който почиващите през юли се пресичат с почиващите през август, което претоварва пътищата и магистралите.

Само в събота в цялата страна имаше почти 800 километра задръствания, класифицирани в черно за заминаващите и в червено за връщащите се.

Най-натоварената ос е тази, която води от северната част към Средиземно море.

ШВЕЙЦАРИЯ

Още сутринта на северния портал на тунела на магистрала "Готард" в Швейцария се образуваха повече от 20-километрови задръствания. На шофьорите им отнема до три часа да преминат през тунела, свързващ кантона Ури с Тичино.

На гарите положението не е много по-добро.

ФРАНЦИЯ

В Париж, на Гара Лион, където пътниците са изпълнили пероните, за да се качат на един от стотиците налични влакове. Петък беше най-натовареният ден от годината във Франция, като по основните линии на трансалпийската национална компания пътуваха около 400 000 пътници.

Резервациите за влаковете за лятото вече са с над 10 % над рекордното ниво от лятото на 2019 г., преди пандемията.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Железопътният транспорт във Великобритания беше отново затруднен, след като около 5000 машинисти се включиха в поредна стачка заради задълбочаващ се трудов спор в отрасъла.