Европа

Европа е най-бързо затоплящият се континент

От Euronews България Euronews България

Европа се затопля по-бързо и с по-екстремни явления от всеки друг континент, твърди Европейската служба за наблюдение на климата ‘Коперник’. 2023-та преживя безпрецедентни горещини, пожари и наводнения. Средните глобални температури са били с 2,5% по-високи от прединдустриалните нива.

 

Вече живеем в климат, който е коренно различен от климата, в който се е развивала нашата цивилизация и в който сме израснали. Никога не сме виждали морето толкова топло. 

Карло Буонтемпо, директор на службата за борба с изменението на климата "Коперник" 

Температурите се повишават два пъти по-бързо от средните стойности за света. Това причинява влажно време, водещо до сложна комбинация от екстремни явления в рамките на континента.

 

По отношение на валежите Европа е със 7% над средната стойност. Северна Германия, част от Скандинавия и Балканите са имали доста влажна година. Андалусия, Каталуния или Южна Франция са имали много суха година. 

Карло Буонтемпо, директор на службата за борба с изменението на климата "Коперник"

Учени твърдят, че макар екстремните метеорологични явления да зачестяват, планирането на борбата с тях ще се окаже предизвикателство.

 

 

Очакваме да има по-екстремни промени между горещи, сухи и влажни условия. Трудно е за планиране. Например, много по-лесно е да планираш инфраструктура или действията на бизнеса. Наистина е трудно за планиране. 

Ричард Алън, климатолог, Университет на Рединг

От повишаването на температурата на морската вода до топенето на ледниците - Европа е свидетел на най-тежките последици от глобалното затопляне. Изследователите от "Коперник" са убедени, че ако тенденцията не претърпи обрат, тези последици само ще се влошават.