Свят

Папа Франциск намекна, че може да се оттегли

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Папата с изненадващо признание. Франциск съобщи, че вече не може да пътува както преди заради разтегнатите си коленни връзки, като заяви, че едноседмичното му поклонническо пътуване в Канада е било "малко изпитание", което е показало, че трябва да забави темпото и един ден евентуално да се оотегли като Глава на Римокатолическата църква. 85-годишният Франциск подчерта, че не е мислил за оставка, но каза, че "вратата е отворена" и няма нищо лошо в това папата да се оттегли. 

 

Не мисля, че мога да продължа да пътувам със същия ритъм като преди. На моята възраст и с това физическо ограничение трябва да се щадя малко, за да мога да служа на Църквата, или да реша да се оттегля. В това няма нищо странно. Не е катастрофа. Папата може да се сменя, в това няма никакъв проблем. Засега ще се опитам да продължа да пътувам, за да бъда близо до хората, защото това е начинът да им служа.

Папа Франциск, глава на Римокатолическата църква

Франциск беше засипан с въпроси за бъдещето на понтификата си след първото пътуване, по време на което той използваше инвалидна количка, проходилка и бастун, за да се придвижва, което рязко ограничи програмата му и способността му да се смесва с хората. 

По-рано тази година той разтегна връзките на дясното си коляно, а продължаващата лазерна и магнитна терапия го принуди да отмени пътуване до Африка, което беше планирано за първата седмица на юли. Франциск изключи възможността да оперира коляното си, защото все още изпитва последиците от това, че през юли 2021 г. се е подложил на повече от шестчасова упойка, за да му бъдат отстранени 33 см от дебелото си черво. 

В края на шестдневната си обиколка той посети Арктика, за да се извини отново на коренното население за за насилието и злоупотребите, които са претърпели в управляваните от канадската църква пансиони. Франциск се съгласи, че опитите за унищожаване на местната култура в Канада чрез управлявана от църквата система от училища, в които децата учат и живеят, са представлявали културен „геноцид“. 

 

Искам да ви кажа колко съжалявам и да ви помоля за прошка за злото, извършено от немалко католици, които допринесоха за политиката на културна асимилация и безправие в тези училища.

Папа Франциск, глава на Римокатолическата църква

До 1996 г. общо 150 000 деца и младежи от коренното население са отделени от семействата си, лишени са от културата си и често са малтретирани в училища-интернати, повечето от които са управлявани от църквата. 

Франциск потвърди, че се надява да пътува до Казахстан в средата на септември за междурелигиозна конференция, където може да се срещне с руския православен патриарх Кирил, който оправда войната в Украйна. Той иска да посети и украинската столица Киев, въпреки че все още не е потвърдено никакво пътуване.