Икономика

Планета срещу пластмаса: Как малките стъпки могат да направят голямата разлика?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Милион пластмасови бутилки се купуват всяка минута.

5 трилиона найлонови торбички се използват по света всяка година.

Половината от цялата произведена пластмаса е предназначена за еднократна употреба.

Това са малко обезпокоителни статистически данни от Програмата на ООН за околната среда, които алармират, че пластмасата вече е част от вкаменелостите на Земята и маркер на настоящата геоложка ера.

Има глобални кампании, които се борят за премахване на пластмасите за еднократна употреба, замърсяващи нашите морета и океани. Джудит Енк е част от тези движения, бивш регионален координатор на Агенцията за опазване на околната среда в Олбъни, Ню Йорк.

Едно пътуване в който и да е американски супермаркет е вид пластмасова катастрофа, но има стъпки, които можем да предприемем като индивиди, за да ограничим употребата на пластмаса. Изисква се малко мисъл, не бъдете прекалено строги към себе си. Вкъщи ядем фъстъчено масло и затова търся стъклени, а не пластмасови буркани. Купихме портокали, които сложих в чантата си за многократна употреба. Когато взех риба, ги помолих да не ми я слагат в найлонов плик, а да ми я увият в хартия.

Джудит Енк – застъпническа група "Отвъд пластмасата" 

Мисис Енк съветва да не се купуват опаковани моркови и марули. Пластмасите могат да се отлагат с десетилетия и столетия в природата и да се превърнат в тихия убиец. На биологични видове.

Потребителите трябва да знаят, че повечето пластмаси не подлежат на рециклиране. Само между 5 и 6% от пластмасите могат да се рециклират в Съединените щати. Така че основният ни съвет е да избягвате пластмасата, когато можете.

Джудит Енк – застъпническа група "Отвъд пластмасата"

Хората произвеждат около 400 милиона тона пластмасови отпадъци всяка година.

За съжаление трайността на тези отпадъци в реките, моретата и на сушата означава, че те остават в околната среда векове наред. Но всеки човек може да допринесе със своите малки стъпки тази тенденция да претърпи промяна.